Okazuje się, że gdy stale spożywamy te same pokarmy, może rozwinąć się stan nadwrażliwości na te pokarmy zwany nietolerancją pokarmową.
Przypadki nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często, Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok.45% populacji
Sama stosuję często dietę dr Dąbrowskiej a później wracam na zdrowe żywienie.
Problem jest jeden - np. w trakcie diety zabronione jest jedzenie wszelkich produktów zbożowych a na zdrowym żywieniu już można je jeść. Bez zrobienia testów nie będę wiedziała, czy wprowadzając jakieś produkty do diety, nie wprowadzam właśnie na powrót do organizmu alergenu. W ten sposób może nastąpić powrót lub nasilenie objawów.
Chodzi o to, że niestrawione do końca białka pokarmowe mogą przedostawać się przez nieszczelne jelita do krwi. Tam pobudzają produkcję przeciwciał klasy IgG przeciw pokarmom, których organizm "nie lubi". W ten sposób powstają tzw. kompleksy immunologiczne (alergen+przeciwciało IgG), które mogą odkładać się w stawach czy innych narządach. Kompleksy immunologiczne są niszczone przez układ immunologiczny, a zwłaszcza leukocyty, co wyzwala mechanizm zapalny. Żeby wystąpiła tego typu reakcja musi być przyjęta znaczna ilość pokarmu, którego organizm nie toleruje.
Wtedy dochodzi do autoagresji, czyli atakowania własnych tkanek np:
- tarczycy (przy chorobie Hashimoto)
- wątroby ( przy c autoagresyjnym zapaleniu wątroby)
- stawów (przy reumatoidalnym zapaleniu stawów RZS)
- mięśni i in.
Nie jest łatwo uświadomić sobie, że to twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast.
Te szkodliwe dla nas pokarmy można wykryć dzięki testom na nietolerancje pokarmowe.
Aby wykryć nietolerowane przez nasz organizm pokarmy możemy również stosować dietę rotacyjną , ale jest bardzo uciążliwa. Do nas należy decyzja czy chcemy pomęczyć się na diecie rotacyjnej czy dać zarobić firmie produkującej testy.
W każdym razie na pewno:
Aby wykryć nietolerowane przez nasz organizm pokarmy możemy również stosować dietę rotacyjną , ale jest bardzo uciążliwa. Do nas należy decyzja czy chcemy pomęczyć się na diecie rotacyjnej czy dać zarobić firmie produkującej testy.
W każdym razie na pewno:
Wykluczenie z diety tych nietolerowanych przez nasz organizm pokarmów może stać się przełomowym momentem w leczeniu naszej choroby.
Myślę, że atakować chorobę trzeba z każdej strony :).
Najczęściej spotyka się nietolerancje pokarmowe na:
Najczęściej spotyka się nietolerancje pokarmowe na:
- gluten
- mleko
- jajka
Np tu jest o testach:
http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=3262&start=0&sid=a820ebfd1eae908a335b5cd38b12278b
A tu ciekawy i długi artykuł na temat nietolerancji:
A tu ciekawy i długi artykuł na temat nietolerancji:
fragment:
OBJAWY NIETOLERANCJI POKARMOWEJ
• obrzęk (zatrzymanie wody), widoczny przede wszystkim na stopach, nogach i dłoniach,
• ból głowy,
• migrena,
• nadmierna ruchliwość
• depresja,
• niepokój,
• ogólne zmęczenie,
• bóle mięśni,
• owrzodzenie jamy ustnej,
• wrzody żołądka
• wrzody dwunastnicy
• wymioty
• nudności
• reumatoidalne zapalenie stawów
• ból stawów
• wzdęcia
• choroba Crohna
• zaparcia
• zespół jelita drażliwego
• biegunki
• bezsenność