sobota, 1 marca 2014

Gluten niebezpieczny dla zdrowia

Uczulenie na GLUTEN: jedna przyczyna - wiele chorób

Jedzenie może zabijać – to prawda powszechnie znana. Jedząc cheeseburgery albo frytki, pijąc napoje gazowane skracacie sobie życie. Ale jak to możliwe, żeby szkodliwe mogło być zjedzenie smacznej, ciemnej, chrupiącej kromki pełnoziarnistego chleba? Otóż chleb zawiera GLUTEN – białko występujące we wszystkich zbożach.
Najbardziej obciążający dla naszego organizmu jest gluten zawarty w PSZENICY. Pszenica jest bez wątpienia podstawą naszej diety. Mało kto jednak wie, że zawarty w niej gluten może powodować poważne powikłania zdrowotne u wielu osób. Można być zagrożonym, nawet jeśli nie choruje się na zaawansowaną celiakię. Znaleźć go można w pizzy, spaghetti, chlebie, tortilli, bułkach i większości przetworzonej żywności.

Badania potwierdzają zagrożenie

Ostatnie obszerne badania zamieszczone w „Journal of the American Medical Association” wykazały, że zarówno osoby ze zdiagnozowaną i „utajoną” celiakią a także uwrażliwieniem na gluten wykazywały większe ryzyko śmierci, głównie z powodu choroby serca i raka.
Badaniem objęto blisko 30 tysięcy pacjentów w latach 1969-2008 i przebadano zgony w trzech grupach: osób z zaawansowaną celiakią, osób z zapaleniem jelit ale bez zaawansowanej celiakii, oraz tych z utajoną celiakią albo wrażliwością na gluten (czyli z podniesionym poziomem przeciwciał wyzwalanych po spożyciu glutenu, z negatywnym wynikiem biopsji jelit).
Wyniki były dramatyczne. Wykazały 39 procent zwiększone ryzyko śmierci u osób z celiakią, 72 procent u osób z zapaleniem jelit wywołanym przez gluten i 35 procent zwiększonego ryzyka u osób z wrażliwością na gluten, ale bez celiakii.

Problem z glutenem to nie zawsze celiakia

Około 99 procent ludzi nawet nie wie, że swój zły stan zdrowia zawdzięcza glutenowi, a różne, męczące objawy przypisuje czemuś innemu niż wrażliwość na gluten. Trzeba pamiętać, że to jest uleczalne w 100 procentach.
Dr Peter Green, profesor medycyny klinicznej z College of Physicians and Surgeons Uniwersytetu Columbia przebadał 10 milionów klientów firmy ubezpieczeniowej CIGNA. Wykrył, że osoby, u których poprawnie zdiagnozowano celiakię, w mniejszym stopniu korzystały z usług medycznych i zredukowały swoje zdrowotne wydatki o ponad 30 procent. Odkrył także, że to tylko 1 proc. wszystkich cierpiących na tę dolegliwość. Reszta nie została nigdy zdiagnozowana. Oznacza to, że 99 procent cierpiało, nie znając prawdziwych tego przyczyn.

Uczulenie na gluten: Jedna Przyczyna, Wiele Chorób

I nie jest to tylko parę cierpiących osób, ale miliony. Zdecydowanie więcej ludzi jest uczulonych na gluten, a szczególnie ci, którzy są chronicznie chorzy. Najpoważniejsza forma alergii na gluten – celiakia, dotyka jedną osobę na sto, z czego większość nawet nie wie, że ją ma. Jednak łagodniejsze formy wrażliwości na gluten są jeszcze bardziej powszechne i mogą dotyczyć jednej trzeciej mieszkańców Europy zachodniej i USA. Celiakia i wrażliwość na gluten ukrywają się pod postacią dziesiątek innych, różnie nazwanych chorób.
Praca przeglądowa, zamieszczona w The New England Journal of Medicine”, wymienia 55 „chorób”, które mogą być spowodowane spożywaniem glutenu. Na liście znalazły się m.in:
  • osteoporoza,
  • zespół jelita drażliwego,
  • nieswoiste zapalenie jelit,
  • anemia,
  • rak,
  • chroniczne zmęczenie,
  • afty
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • toczeń,
  • stwardnienie rozsiane
  • i niemalże wszystkie inne choroby autoimmunologioczne.
Gluten jest również kojarzony z wieloma schorzeniami psychicznymi i neurologicznymi, takimi jak stany lękowe, depresja, schizofrenia, lidemencja, migreny, epilepsja, neuropatia (zapalenie nerwów). Dostrzeżono też jego związek z autyzmem.

Nie tylko dzieci

Zwykło się uważać, że dolegliwości związane z glutenem albo celiakią dotyczą tylko dzieci, które mają biegunkę, tracą na wadze i przestają rosnąć. Obecnie wiadomo, że można być starym, grubym, mieć zaparcia i cierpieć jednocześnie na celiakię lub wrażliwość na gluten.
Wrażliwość na gluten jest w rzeczywistości autoagresyjną chorobą, która powoduje zapalenie w całym ciele z wielostronnymi skutkami dla wszystkich narządów, włączając w to mózg, serce, stawy, przewód pokarmowy i inne. Ta jedna przyczyna może kryć się za wieloma różnymi „chorobami”. Aby wyleczyć te choroby, należy leczyć nie objawy, a przyczynę, którą często jest uczulenie na gluten. Nie oznacza to oczywiście, że wszystkie przypadki depresji i chorób autoagresyjnych, bądź którejkolwiek z pozostałych dolegliwości są u każdego spowodowane przez gluten. Jest jednak ważne, aby to sprawdzić.

Dlaczego jesteśmy tak wrażliwi na podstawowy składnik naszej diety?

Jest wiele powodów…
Najważniejszy to brak genetycznej adaptacji do traw, a zwłaszcza do glutenu, w naszej diecie. Pszenica została sprowadzona do Europy w średniowieczu i 30 procent ludzi pochodzenia europejskiego jest nosicielami genu celiakii (HLA DQ2 lub HLA DQ8), który zwiększa podatność na problemy zdrowotne wynikające ze spożywania glutenu. Amerykańskie odmiany pszenicy używane powszechnie w Europie zawierają znacznie więcej glutenu  niż odmiany tradycyjnie.

Skąd Mam Wiedzieć Czy Mam Problem z Glutenem ?

Istnieją testy wykrywające celiakię oraz alergię na gluten. Wszystkie te testy pomagają zidentyfikować różne formy alergii albo wrażliwości na gluten bądź pszenicę. Przeprowadzane są w kierunku obecności przeciwciał. Ale tylko Test Obciążeń daje pełen obraz wszystkich obciążeń występujących w organizmie oraz stan funkcjonowania organów i układów. Test obciążeń metodą dr Volla stanowi jedno z najdokładniejszych i najszybszych sposobów wykrycia zmian chorobowych. Samo przeprowadzenie testu jest całkowicie bezbolesne. Nie zachodzi żadna ingerencja w organizm.
Od razu, po zakończonym teście, każdy klient otrzymuje wynik wraz z pełnym opisem i indywidualnymi zaleceniami terapeutycznymi. Taka kuracja to zdrowie na lata.
Teraz widzicie – ten kawałek chleba może wcale nie być tak zdrowy! Posłuchajcie naszych rad i przekonajcie się, czy gluten może być ukrytą przyczyną waszych problemów zdrowotnych. Wystarczy wykonać Test Obciążeń. A proste wyeliminowanie z diety tej zdradzieckiej substancji może pomóc wam w osiągnięciu witalności i zdrowia na całe życie.
źródło: sott.net przekład: PRACowniA




6 komentarzy:

  1. Czy to możliwe, że przez nietolerancje glutenu mam trądzik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdopodobnie bardziej przez zanieczyszczenie organizmu, zastosuj kilka tygodni diety dr.Dabrowskiej, powinna pomóc :)

      Usuń
    2. Jest to bardzo prawdopodobne!
      Tutaj znajdziesz ciekawe informacje na ten temat http://www.euroimmundna.pl/nietolerancja-pokarmowa.

      :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy artykuł

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny post :) Zapraszam również do mnie po garść ciekawostek na temat diety bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super wpis, uczulenie na gluten może objawiać się w różnych formach

    OdpowiedzUsuń