Bor
Bor jest pierwiastkiem niezbędnym dla roślin i zwierząt. Wpływa na ich prawidłowy wzrost i wytwarzanie elementów płciowych. Jednak ma również duże znaczenie dla organizmu człowieka. Wpływa przede wszystkim na jego kościec poprzez regulowanie gospodarki wapniowej. Wraz z wapniem,witaminą D i magnezem reguluje metabolizm oraz wzrost i rozwój tkanki kostnej. Jego właściwości zostały odkryte niedawno, jednak od razu zauważono, iż zbyt duże ilości tego pierwiastka są trujące.Przedawkowanie boru może spowodować wysypkę, biegunkę, wymioty, osłabienie krążenia, szok i śpiączkę. Jednak jeżeli nie przesadzimy z jego spożywaniem, będzie miał tylko i wyłącznie dobroczynny wpływ na nasz organizm. Do pozytywnych wpływów boru na człowieka należy między innymi: pomoc w zachowywaniu odpowiedniego poziomu hormonów i minerałów niezbędnych dla zdrowych i mocnych kości, zapobieganie osteoporozie, budowa muskulatury. Oprócz tego, minerał jest szczególnie przydatny kobietom po przebytej menopauzie, ponieważ pomaga im zmniejszyć utratę wapnia. Największe ilości boru znajdują się w jabłkach, marchewce, awokado, winogronach i warzywach liściastych. Jego niedobór może prowadzić do zapalenia stawów, chorób kości np. osteomalacji, zahamowania wzrostu, problemów z przyswajaniem wapnia, fosforu i magnezu. Ponadto zbyt mała ilość minerału może prowadzić do zwiększonego odczuwania stresu przez organizm. Dodatkowo, niedobór boru potrafi uwydatnić brakwitaminy D w organizmie. Jak widać, pierwiastek jest dla nas niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, jednak pamiętajmy o tym, że wystarczy przyjąć 3 mg tego minerału dziennie.
Żródło: http://www.zdrowe-zycie.info/mineraly/bor-5/
Niestety funkcje boru w organizmie nie są obecnie znane, ale prawdopodobnie pełni on ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy i reumatoidalnego zapalenia stawów. Badania wykazały, że chorzy cierpiący na te i podobne choroby mają znacznie niższy poziom boru w kościach niż osoby zdrowe.
Odkryto, że bor leczy zapalenie stawów u bydła, psów i koni.
Tezę na temat roli boru w organizmie może potwierdzić fakt,że w takich krajach, jak Izrael, gdzie zawartość boru w glebie jest wysoka, właściwie nie spotyka się przypadków zapalenia stawów, w przeciwieństwie do Jamajki i Mauritiusa, gdzie w glebie jest mało boru i te przypadki występują często.
Wszystkie przeprowadzane badania potwierdzają pogląd, że niedobór boru w diecie może być przyczyną osteoporozy u kobiet.
Dodatkowe dawki boru mogą też działać korzystnie w leczeniu alergii, jako że ludzie cierpiący na wysypki alergiczne mają na ogół niski poziom boru w skórze.
Bor ( B )
Jest to pierwiastek podobny do aluminium. Badania medyczne i naukowe wykazują, że należy on do podstawowych pierwiastków śladowych, których potrzebują zarówno zwierzęta, jak i rośliny.
Gdzie znajduje się bor
Pierwiastek ten możemy dostarczać naszym organizmom z pomidorów, gruszek, suszonych śliwek, rodzynek, daktyli, jagód, jabłek, owoców cytrusowych i awokado. Bogate w bor są również potrawy z soi, wino, orzechy i miód.
Pierwiastek ten możemy dostarczać naszym organizmom z pomidorów, gruszek, suszonych śliwek, rodzynek, daktyli, jagód, jabłek, owoców cytrusowych i awokado. Bogate w bor są również potrawy z soi, wino, orzechy i miód.
Obecnie nie ma jeszcze ustalonego dziennego zapotrzebowania dla boru, ale ocenia się, że dawki rzędu 1-2 mg, jakie spożywa większość ludzi, mogą je pokrywać.
W niektórych rejonach świata podaż boru wynosi tylko 0,25 mg, gdyż jego zawartość w owocach i warzywach zależy od ilości tego minerału w glebie. Poziom minerału we krwi i tkankach zmienia się codziennie w zależności od diety, np. dieta wegetariańska ze względu na dużą zawartość warzyw wpływa na wysoki poziom boru we krwi.
Co nam daje borW niektórych rejonach świata podaż boru wynosi tylko 0,25 mg, gdyż jego zawartość w owocach i warzywach zależy od ilości tego minerału w glebie. Poziom minerału we krwi i tkankach zmienia się codziennie w zależności od diety, np. dieta wegetariańska ze względu na dużą zawartość warzyw wpływa na wysoki poziom boru we krwi.
Niestety funkcje boru w organizmie nie są obecnie znane, ale prawdopodobnie pełni on ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy i reumatoidalnego zapalenia stawów. Badania wykazały, że chorzy cierpiący na te i podobne choroby mają znacznie niższy poziom boru w kościach niż osoby zdrowe.
Odkryto, że bor leczy zapalenie stawów u bydła, psów i koni.
Tezę na temat roli boru w organizmie może potwierdzić fakt,że w takich krajach, jak Izrael, gdzie zawartość boru w glebie jest wysoka, właściwie nie spotyka się przypadków zapalenia stawów, w przeciwieństwie do Jamajki i Mauritiusa, gdzie w glebie jest mało boru i te przypadki występują często.
Wszystkie przeprowadzane badania potwierdzają pogląd, że niedobór boru w diecie może być przyczyną osteoporozy u kobiet.
Dodatkowe dawki boru mogą też działać korzystnie w leczeniu alergii, jako że ludzie cierpiący na wysypki alergiczne mają na ogół niski poziom boru w skórze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz