niedziela, 16 czerwca 2013

Jedzmy brokuły - mogą chronić stawy


Brokuły mogą chronić stawy


Składnik brokułów o nazwie sulforafan hamuje enzym, który przyczynia się do rozwoju zwyrodnienia stawów - wskazują wyniki brytyjskich badań, o których informuje serwis internetowy EurekAlert.

Zwyrodnienie stawów jest najczęstszą przyczyną niepełnosprawności osób starszych. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nie ok. 8 mln osób. Choroba jest spowodowana zwiększoną aktywnością enzymów degradujących chrząstkę stawową (jak kolagenaza) i zmniejszeniem aktywności czynników stymulujących jej odbudowę. Prowadzi to do stopniowej utraty chrząstki, głównie w stawach kolanowych, biodrowych i stawach kręgosłupa.

Na predyspozycje do zwyrodnienia stawów mają wpływ czynniki genetyczne, wrodzone wady stawów, jak również cukrzyca, nadwaga i otyłość oraz brak aktywności fizycznej.

Schorzenie objawia się bólami, które mogą utrudniać wykonywanie różnych ruchów i czynności, takich jak chodzenie, wstawanie, siadanie. Obecnie brak skutecznych metod jego leczenia. W ostateczności, zniszczony staw można zastąpić endoprotezą. Aby złagodzić ból, pacjenci ze zwyrodnieniem stawów zażywają duże ilości leków przeciwbólowych, jednak wiąże się to z ryzykiem silnych działań niepożądanych.

Dlatego naukowcy poszukują nowych metod terapii - w tym mniej szkodliwych, naturalnych związków, które mogłyby znaleźć zastosowanie nie tylko w prewencji, ale i w terapii schorzenia.

Z wstępnych badań zespołu z Uniwersytetu Wschodniej Anglii wynika, że składnik brokułów - sulforafan - blokuje jeden z enzymów degradujących chrząstkę stawów. Teraz naukowcy rozpoczynają badania, które pomogą ocenić, czy związek ten może zapobiegać lub spowalniać rozwój zwyrodnienia stawów.

Sulforafan jest obecny w warzywach z rodziny krzyżowych, jak kapusta, kalafior, a zwłaszcza w brokułach. Jedzenie brokułów podnosi jego stężenie we krwi, ale naukowcy nie wiedzą, czy dociera on do stawów w wystarczających ilościach, by dawać efekt terapeutyczny.
Jak komentuje prowadzący badania prof. Ian Clark, wobec starzenia się społeczeństw potrzebne są nowe strategie walki z chorobami podeszłego wieku, które przyczynią się do poprawy jakości życia pacjentów, a także zmniejszą ekonomiczne obciążenia związane z przewlekłymi schorzeniami.

Oprócz badań nad sulforafanem, naukowcy planują też sprawdzić wpływ innych składników diety na ryzyko zwyrodnienia stawów. Chodzi m.in. o disiarczek diallilu obecny w dużych ilościach w czosnku. Badania laboratoryjne wykazały bowiem, że również on może hamować destrukcję chrząstki.

3 komentarze:

  1. Ala, jem brokuły i inne warzywa, dziś wróciłam od reumatolog, powiedziała, że mam jeść mięso, bo mam duży spadek żelaza, hemoglobina na granicy normy... muszę znaleźć warzywa, gdzie jest dużo Fe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy "naszej " chorobie to chyba norma , kiepski wyniki żelaza.
    Znalazłam na blogu Pepsi :
    http://pepsieliot.wordpress.com/2012/07/30/zelazo-i-lipidy-w-krwiobiegu-pepsi-i-grega/

    "Oto porada Matta:
    Jednym z najlepszych źródeł wegańskich żelaza jest tahini lub masło sezamowe też z ziaren sezamu. Można po namoczeniu zieren sezamu zblendować je z olejem kokosowym, olejem z konopii lub lnianym i otrzymać masło. Jeżeli dopuszczasz jakiś procent jedzenia produktów poddawanych obróbce cieplnej polecam zakupić chałwę lub surowe tahini. Surowe czyste tahini ma 9 miligramów żelaza w 100 gramach produktu, czyli więcej niż w jakimkolwiek ciele zwierzęcia. Więcej niż w kurczaku, wołowinie, czy nawet wątrobie cielęcej, o których ludzie mówią, że jest najbardziej wskazana do pozyskania żelaza. Nasiona sezamu i tahini pokonują każde mięso.
    Oto niektóre pokarmy bogate w żelazo wskazane dla wegan:
    -Soaked fasola (w czerni, nerek lub soczewicy)- tutaj nie za bardzo zrozumieliśmy, dopisek pepsi
    -Gotowana soja (surowa soja jest trująca)
    -Spirulina (4 łyżki stołowe z spiruliny zapewniają 20mg żelaza na dzień, a to jeste dawka ponad dzienne zapotrzebowanie)
    -Tofu
    -Ziemniaki
    -Karczochy
    -Szpinak
    -Płatki owsiane
    -Raisens
    -Spirulina
    -Dynia
    -Quinoa
    -Blackstrap Melasa
    -Pasta pomidorowa lub czysty pomidor smoothie lub zupa (Mix awokado z pomidorem)
    -Biała fasola
    -Suszone brzoskwinie i apriicots
    -Śliwka
    -Soczewica (4 uncje)"

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki, z roslin słabo się wchłania, a mnie spada cały czas, więc na razie jem wątrobę... dojadam warzywami. Spadek żelaza ciągnie się od roku, ciągle jem warzywa... wyniki gorsze niż te z przed roku, pójdę jeszcze do rodzinnego po żelazo w tabletkach...

    OdpowiedzUsuń