środa, 1 marca 2017

Autofagia czyli jak działa post dr.Dąbrowskiej a także głodówka

Nagroda Nobla za odkrycie detoksu komórkowego

Detoks komórkowy i odżywianie endogenne (wewnętrzne) są częstymi argumentami przytaczanymi przez zwolenników postów lub głodówek leczniczych. Co kryje się za tymi terminami i czy rzeczywiście mamy jakieś naukowe dowody na to, że działają prozdrowotnie?
Osoby, które chociaż raz odbyły właściwie przeprowadzony (najlepiej pod okiem specjalisty) post lub głodówkę leczniczą (detoks komórkowy) na jedno pytanie odpowiadają zazwyczaj tak samo.
Zapytani jak się czuli na 3, 4-ty dzień postu, po tym jak już przeszły pierwsze uciążliwości związane z odstawieniem przetworzonej żywności i przełączeniem organizmu na odżywianie wewnętrzne odpowiadają: „Czułam olbrzymi i niespodziewany zastrzyk energii” , „poczułem niespotykaną poprawę nastroju i chęci do życia”, „co Wy żeście ze mną zrobili? To stawia na nogi lepiej niż poranna kawa”…
Skąd biorą się te entuzjastyczne, być może ubrane w różne słowa, ale bardzo zbieżne odczucia i relacje osób będących na detoksie komórkowym? Czy to efekt placebo (bo robię coś dobrego dla siebie), czy może rzeczywiście są jakieś naukowe dowody na skuteczność detoksu komórkowego?

Badania profesora Yoshinori Ohsumi

Już od wczesnych lat 60-tych XX wieku naukowcy obserwowali, że komórki są w stanie niszczyć swoje własne części składowe (np. białka), nazwali to autofagia, od słowa greckiego, w którym „auto” oznacza „samo”, natomiast „phagein” – „jeść”. Wychodzi z tego termin „samozjadanie”.
Jednak zbadanie i zrozumienie tego zjawiska było bardzo trudne, głównie z uwagi na rozmiary komórek i trudności w obserwowaniu mikroskopijnych zmian, jakie w nich zachodziły podczas „samozjadania”. Nie wiedziano co konkretnie uruchamia ten proces i jakie geny, jakie białka są za niego odpowiedzialne.
Przełom wydarzył się w latach 90-tych XX. wieku, kiedy to profesor Yoshinori Ohsumi przeprowadził serię badań na komórkach drożdży piekarskich. Zmodyfikował geny drożdży tak, aby nie były w stanie neutralizować odpadków, które w nich powstawały. Jednocześnie pobudzał autofagię poprzez głodzenie (nie dostarczał im pożywienia) obserwowanych komórek drożdży.
Zaobserwował tworzenie się w komórkach drożdży pęcherzyków z nieprzetworzonymi odpadkami (mechanizm działania autofagii), które na skutek zakłócenia ich neutralizacji szybko powiększyły się do rozmiarów możliwych do zobaczenia pod mikroskopem. Był to pierwszy, naukowy dowód na faktycznie działanie mechanizmów samozjadania (autofagii) komórek – detoksu komórkowego.
Yoshinori Ohsumi wyszedł od badań komórek drożdży, niedługo później udowodnił, że podobne zjawisko zachodzi we wszystkich komórkach posiadających jądro, łącznie z komórkami człowieka.
Za swoje odkrycia otrzymał 3 października 2016 roku nagrodę Nobla w kategorii Medycyna. Jest ona jednym z najbardziej prestiżowych wyróżnień, uwieńczeniem wieloletniej pracy naukowej porfesora Yoshinori Ohsumi. Pracy, która doprowadziła do zbadania mechanizmów działania autofagii i udowodnienia jej istnienia, również w komórkach człowieka.
autofagia_nobel_prizeŹródło informacji

Czym jest autofagia?

Autofagia jest procesem, poprzez który komórki organizmu trawią obumarłe lub uszkodzone elementy swojej struktury w celu zaspokojenia aktualnego zapotrzebowania na energię. Kontroluje ona bardzo ważne funkcje fizjologiczne związane z oczyszczaniem komórek (detoks komórkowy).
Co bardzo ważne nie chodzi tu o zwykłe usuwanie produktów przemiany materii. Po uruchomieniu mechanizmu autofagii komórka rozkłada uszkodzone fragmenty samej siebie, a uzyskany materiał budulcowy używa do odbudowy. Detoks komórkowy jest bardzo podobny do recyclingu.
Co więcej, podczas infekcji komórka może w ten sam sposób potraktować wirusy i bakterie, które po rozłożeniu na czynniki pierwsze stają się materiałem budulcowym do jej odnowy.

W jakich warunkach działa autofagia?

Komórki uruchamiają autofagię w sytuacji niedoboru składników odżywczych. Posługując się przykładem, jeżeli ciągle na blacie w kuchni jest dużo łatwo dostępnego jedzenia to nie szczególnie interesujemy się tym co mamy w szafkach. Gdzieś głęboko schowane mogą być zapasy, które po pewnym czasie niekoniecznie ładnie pachną i zachęcają do jedzenia.
Jednak, gdy na blacie kuchennym będzie pusto, gdy przestaniemy regularnie dostarczać jedzenie, to co zrobimy? Zajrzymy do naszych szafek kuchennych i zrobimy w nich porządek. Co się da zjemy, a resztę wyrzucimy.
Dokładnie taki sam mechanizm działania zachodzi w naszych komórkach podczas detoksu komórkowego. Gdy przestaniemy dostarczać pożywienie z zewnątrz (głodówka, post) wtedy komórki naszego organizmu włączają mechanizm autofagii i zaczynają zużywać to co w nich jest najmniej potrzebne. Rozkładane są skumulowane produkty przemiany materii, zdegenerowane fragmenty komórek, wirusy, bakterie i inne patogeny chorobowe.
autofagia
Źródło informacji

Czy odżywianie wewnętrzne dotyczy tylko komórek?

Podstawowym źródłem energii dla organizmu człowieka jest glukoza. Organizm pozyskuje ją zazwyczaj z węglowodanów, które w typowej diecie stanowią 60-80% wartości kalorycznej spożywanego pożywienia.
Co się w takim razie stanie, gdy nagle przejdziemy na dietę nisko węglowodanową np. dieta warzywno-owocowa zwana Postem Daniela, lub przejdziemy na zupełną głodówkę? Wtedy organizm uruchamia rezerwy.
W pierwszej kolejności sięga po glikogen, wielocukier zgromadzony w wątrobie. Jest on pod wpływem glukagonu zamieniany na glukozę, która jest podstawowym źródłem energii dla całego organizmu, w tym mózgu. Jednak tych zapasów zazwyczaj wystarcza tylko na kilka godzin, maksymalnie dobę. Co wtedy? Skąd wtedy czerpać energię?
Jak się okazuje natura doskonale nas przygotowała na okresowe posty, na okresy w których „nie udało się nic upolować”, albo wykopać z ziemi. Nasi przodkowie żyli tak przez dziesiątki tysięcy lat, żyli okresowo głodując.
Po skończeniu się zasobów glikogenu, glukagon zaczyna oddziaływać na zgromadzone w organizmie „na trudne czasy” kwasy tłuszczowe zamieniając je w wątrobie w ciała ketonowe.

Czym są ciała ketonowe?

Ciała ketonowe są źródłem energii dla niektórych narządów (mózg, serce, mięśnie, nerki) w okresie, gdy organizm nie posiada wystarczającej ilości glukozy. Ciała ketonowe są wytwarzane w wątrobie na skutek oddziaływania glukagonu na zgromadzone w organizmie kwasy tłuszczowe.
Przejście na odżywianie wewnętrzne (ciała ketonowe) jest nieodłącznym elementem postów niskokalorycznych i głodówek. Przeciętny organizm potrzebuje, aby każdego dnia dostarczyć mu od 1500-2000 kalorii (tylko dla podtrzymania procesów życiowych). W przypadku postu warzywno-owocowego kaloryczność dziennych posiłków waha się w przedziale 500-800 kalorii. Brakującą część energii organizm musi sobie „wyprodukować” z posiadanych rezerw – głównie tłuszczowych.
Tu rodzi się podstawowe pytanie. A co w przypadku osób wyjątkowo szczupłych, nie posiadających rezerw tłuszczowych? Czy organizm zacznie trawić białka w celu uzyskania brakującej energii?
Tak, jest taka możliwość. Jednak, po pierwsze nawet szczupłe osoby mają zapasy tłuszczu (wewnątrz ciała), o których nie zdają sobie sprawy. Po drugie, nawet w przypadku trawienia białek na potrzeby uzyskania energii w organizmie zachowana jest hierarchia ważności. Na samym początku trawione są najmniej potrzebne, zbędne fragmenty (pamiętasz analogię ze sprzątaniem w kuchni?). W pierwszej kolejności zużyte zostają złogi, nadmiary, komórki zestarzałe i zwyrodniałe.  W ten sposób organizm się regeneruje, odmładza, a choroby zostają wyeliminowane i to u źródła.

Co to wszystko dla nas oznacza?

Przede wszystkim to, że nie powinniśmy się bać uczucia głodu. W obecnych czasach, gdzie żywność jest na wyciągnięcie ręki rzadko kiedy lub czasem wcale nie odczuwamy głodu. Zupełnie zapomnieliśmy jak to nie najadać się do syta.
Jak pokazują badania i historia (polowania człowieka prehistorycznego, okresy głodu na przednówku) i obyczaje (ścisłe kilkutygodniowe posty, np. przed Św. Wielkiej Nocy) jesteśmy genetycznie i kulturowo przygotowani do okresów niedoboru pożywienia, przystosowani do poszczenia.
W okresie postu, którego przykładem jest dieta warzywno-owocowa w organizmie zmuszonym do przełączenia się na odżywianie wewnętrzne (endogenne) włącza się detoks komórkowy i zachodzą cudowne przemiany. Odbywa się to na dwóch poziomach.
Spalanie nadmiaru tłuszczu, który wątroba przekształca w ciała ketonowe. Dzięki temu w szybkim tempie tracimy tłuszczyk, w pierwszej kolejności jest to tłuszcz trzewny, który osadza się na narządach wewnętrznych – szybko spłaszcza się brzuszek. Doświadczyłem tego osobiście, gdy kilka lat temu dzięki diecie nisko węglowodanowej w pół roku schudłem 20 kg, możesz o tym posłuchać w tym podcaście.
Jednak, co zdecydowanie ważniejsze, takie oczyszczanie organizmu odbywa się również na poziomie komórkowym. Dzięki zjawisku autofagii, odkrytym i opisanym przez profesora Yoshinori Ohsumi, komórki naszego organizmu trawią swoje zdegenerowane części, znajdujące się w nich śmieci (np. wirusy i bakterie). Z powstałych w ten sposób surowców odbudowują się, odradzają się komórki w nowej, zdrowej, odmłodzonej formie.
Mechanizm regeneracji organizmu, np. znikanie blizn, odrastanie uszkodzonych paznokci, poprawa wzroku, itd. to nie są już „efekty placebo” diety oczyszczającej, ale rzeczywiste uzdrowienia, które w dużej mierze zawdzięczamy właśnie zjawisku autofagii.
Wszystkim „głodującym”, życzę dużo zdrowia i jak najbardziej spektakularnych efektów ozdrowieńczych 🙂

80 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twój blog, można się z niego dowiedzieć naprawde bardzo dużo przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz odnaleźć pozostałe szczegóły. Bardzo czytelnie napisane, ale trochę więcej tych informacji można odnaleźć w sieci z tego co widziałam.

      Usuń
    2. Bardzo dobrze opisane szczegóły o autofagii. Jestem zadowolony z treści.

      Usuń
    3. Zastanawiam się gdzie kończy się zdrowe odżywianie a zaczyna się dziwaczenie i wyniszczanie organizmu...

      Usuń
  2. Zawsze uważałem głodówki za głupotę i wątpiłem w ich jakąkolwiek skuteczność, ale widzę, że się myliłem. Muszę przeczytać więcej informacji na ten temat, bo może być to nawet coś dla zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Głodówka na sokach owocowo-warzywnych nie jest czystą głodówką. Proces autofagii łatwo zaburzyć minimalną ilością glukozy oraz białek, co w przypadku głodówek owocowo-warzywnych ma miejsce. Stosowanie warzyw czy owoców w postaci soków to dobre na oczyszczenie organizmu ale nie jest tożsame z oczyszczeniem komórkowym (autofagią).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to dlatego jest tylko 500 cal.i nie wiecej niz800

      Usuń
    2. MatTck masz calkowita racje,spozywanie cukru w owocach i warzywacz przeczy autofagii

      Usuń
  4. Stosowałam kiedyś głodówkę, lecz bez skutku. Po twoim poście mam więcej wiedzy na ten temat : )Chyba znów ją zastosuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Głodówka może przynieść wiele korzyści, ale jest jeden podstawowy problem z nią związany: często zaczyna brakować energii do prawidłowego funkcjonowania, co objawia się brakiem koncentracji i ogólnym rozdrażnieniem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nobel należał się profesorowi za jego zasługi. Takie odkrycie to coś wielkiego dla ludzkości.

    OdpowiedzUsuń
  7. W moim przypadku głodówka pomogła pozbyć mi się 4 kg. Teraz trzymam cię zdrowego odżywiania aby nie było efektu jojo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo zainteresowało mnie zjawisko autofagii. To coś niesamowitego! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mi głodówka pomogła oczyścić organizm. Teraz czuje się o wiele lepiej niż przez głodówką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja jestem przeciwny głodówką, moja siostra przez to trafiła do szpitala.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też jestem przeciwko głodówkom. Moja siostra do szpitala nie trafiła i nie trafi, bo nigdy jej nie pozwole głodować maja byc pelne brzuchy! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Niesamowite odkrycie. Dużo wniosło do nauki, Nobel zasłużony!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo podoba mi się blog. Lubię blogi tego typu. Ciekawe informacje można tutaj uzyskać.

    OdpowiedzUsuń
  14. Głodówka przeprowadzona w prawidłowy sposób nie jest szkodliwa, jest lecznicza dla naszego organizmu .

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny blog. Głodówka od czasu do czasu jest naprawdę zdrowa.

    OdpowiedzUsuń
  16. Swietne opisane, aż chce się głodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Już dłuższy czas myśałam o tym. Tutaj jest wszystko świetnie opisane. Super

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny blog. Bardzo lubię wpisy tego typu są dla mnie ogromną inspiracją. Jestem pod wrażeniem .

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo zainteresowało mnie zjawisko autofagii. To coś niesamowitego! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Taki blog zawiera więcej informacji niż wypowiedź lekarza. Super, że prowadzisz takiego bloga.

    OdpowiedzUsuń
  21. Samo zjawisko autofagii bardzo ciekawe. Muszę zajrzeć do innych postów.

    OdpowiedzUsuń
  22. Naprawdę bardzo podoba mi się ten blog. Interesuje mnie taka tematyka.

    OdpowiedzUsuń
  23. A ja przeszlam 4 posty. 35 dni, 24, 14 i 28. Nigdy z nich nie zrezygnuje. To co dzieje sie z cialem i umyslem podczas postu jest czymś niesamowitym. Dlugo by pisac. Poza tym kazdy przechodzi post inaczej, a także kazdy post jest inny. Gorąco polecam... jednak trzeba sie do niego przygotować przede wszystkim psychicznie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawy blog. Jestem pod wrażeniem. Będę częściej tutaj wpadać. Podoba mi się tematyka bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  25. Głodówki stosowane był już w czasach starożytnych. Czasowe nie spożywanie pokarmów ma ogromne zalety dla naszego ciała i ducha.

    OdpowiedzUsuń
  26. Zgadzam się z Tobą w stu procentach!

    OdpowiedzUsuń
  27. Rzeczywiście bardzo ciekawie napisany artykuł. Mało kto czyta dokładne i wnikliwe informacje na temat metody leczenia czy też diety zanim do niej przystąpi, a to jest spory błąd.

    OdpowiedzUsuń
  28. dużo słyszałam o tym poście i powiem wam że ciągle się przymierzam. wiem, że powoli okres na post mija bo wiadomo że najlepiej w lecie go robić, ale kurczę ciągle coś mi przeszkadza. Mam nadzieję że uda mi się go zacząć we wrześniu jak wrócę na fitness i będę miała więcej motywacji :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciekawy pomysł, zwłaszcza, że nasz organizm raczej jest przyzwyczajony do regularnego przyjmowania posiłków. Czy badania objęły też negatywne skutki dla układu pokarmowego?

    OdpowiedzUsuń
  30. Wiele osób decyduje się na dietę, odpowiednie podejście do leków i odżywiania kierując się wyłącznie modą. Dobrze jest być świadomym tego co się robi, jakich zmian dokonuje się w swoim życiu. Ten artykuł na pewno pozwoli wam rozwikłać wiele pytań i niejasności :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo podoba mi się ten blog. Ciekawe informacje można tutaj znaleźć. A sama głódówka powinna być pod nadzorem fachowca.

    OdpowiedzUsuń
  32. Bardzo spodobał mi się twój blog. bardzo fajne wpisy.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Thanks for sharing an useful information we appreciate your valuable information and it usefulness.Sunbridge Software Solutions Pvt. Ltd. Is a Microsoft Dynamics partner practising more than decade has worldwide customer footprints. Microsot Dynamics 365 service provider in India. We offer Microsoft Dynamics AX, CRM and NAV making it your all-in-one Microsoft Dynamics 365 business edition partner Apart from providing the perfect software for your company, we also offer software implementation, support and training. Contact us: Email: info@sunbridgeindia.com, call us: +91(20) 22953290

    OdpowiedzUsuń
  34. Thanks for sharing an useful information we appreciate your valuable information and it usefulness.Sunbridge Software Solutions Pvt. Ltd. Is a Microsoft Dynamics partner practising more than decade has worldwide customer footprints. Microsot Dynamics 365 service provider in India. We offer Microsoft Dynamics AX, CRM and NAV making it your all-in-one Microsoft Dynamics 365 business edition partner Apart from providing the perfect software for your company, we also offer software implementation, support and training. Contact us: Email: info@sunbridgeindia.com, call us: +91(20) 22953290

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo dziękuję w ten artykuł - utwierdził mnie w wierze. Pokażę go moim przyjaciołom, którzy do tej pory podśmiechiwali się ze mnie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo fajny oraz użyteczny post :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  38. Reumatoidalne zapalenie stawów to nie jest błaha sprawia. Wiem coś na ten temat gdyż moja mama cierpi na tę chorobę. Wcześniej załamała się ciężko ją było przekonać do leczenia czy też nawet do zwykłego wyjścia na świeże powietrze. Dej chorobie dopiero moja ciąża postawiła ją na nogi teraz bardzo dużo czytamy o tej chorobie np https://www.hyalutidin.pl/rehabilitacja-w-rzs polecam

    OdpowiedzUsuń
  39. mało kto interesuje się takimi rzeczami, po prostu stosuje się różne diety, leczenia bo pisze się, że to dobre. Jak się na cos decydujecie to dobrze jest głębiej zasięgnąć informacji.

    OdpowiedzUsuń
  40. Do mnie głodówki nie przemawiają, czuję się po nich fatalnie. Osłabiona, otępiała...

    OdpowiedzUsuń
  41. Jedzenie owocow i warzyw to nie glodowka,prosze nie macic ludziom w glowach,glodowka to nie jedzenie niczego

    OdpowiedzUsuń
  42. Na mnie głodówki działają bardzo dobrze, nie jest łatwo wytrzymać bez jedzenia lub z samymi owocami/warzywami ale później czuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Bardzo ciekawie napisany artykuł

    OdpowiedzUsuń
  44. Super artykul, wyszukana tresc. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam takie medyczne tematy

    OdpowiedzUsuń
  46. Świetny artykuł. Całkowicie zgadzam się z badaniami Pana Ohsumi.

    OdpowiedzUsuń
  47. Też kiedys gdzieś czytałam, że człowiek nigdy nie powinien najadać się do syta. Moze coś w tym rzeczywiście jest.

    OdpowiedzUsuń
  48. Ciekawy artykuł. Nagroda Nobla zdecydowanie się należy.

    OdpowiedzUsuń
  49. Świetny artykuł i Nagroda Nobla całkowicie zasłużona za takie odkrycie!

    OdpowiedzUsuń
  50. Witam, nagroda nobla murowana! Ps. Naprawdę dobry artykuł.

    OdpowiedzUsuń
  51. Wow bardzo ciekawy, wyczerpujący artykuł.

    OdpowiedzUsuń
  52. Dla mnie dieta pani Dąbrowskiej to głodówka. Ludzie chudną na tym, a potem tracą włosy, dziąsła im się cofają i tym podobne sprawy...

    OdpowiedzUsuń
  53. Nie spodziewałem się nawet takich rzeczy :) Bardzo dobry artykuł i daje wiele do myślenia :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Trong cuộc sống công nghệ 4.0 hiện nay điều gì chúng ta cũng dễ dàng tìm thấy trong vài giây chỉ bằng những thao tác nhỏ. Tuy nhiên để tìm hiểu được thông tin hữu ích mà muốn cần thì lại rất cần chọn lọc thì không phải dễ dàng. Vậy nên,khi bạn đang thắc mắc hay cần thao khảo thêm về bảng hiệu alu thì đừng bỏ sót chi tiết nào cho bài đọc của tôi hôm nay nhé!
    -Bảng hiệu alu là gì? Đây là câu hỏi đầu tiên mà bạn phải biết được câu trả lời khi bước vào tìm hiểu về bảng hiệu quảng cáo. Đây là một loại bảng hiệu quảng cáo ưu dùng hiện nay và đặc biệt thu hút với các doanh nghiệp cũng như các công ty nhỏ và lẻ,đơn giản bảng hiệu alu đáp ứng được các điều cơ bản mà các khách hàng cần thiết như sự tinh tế,bền vững, và yếu tố thẩm mỹ, giá thành lại cực kì hợp lý. Bẳng hiệu quảng cáo là cách PR ,maketing truyền thống mà hiệu quả nhất từ trước đến nay vậy nên những bảng hiệu có ý tưởng độc đáo giúp khâchs hàng kích thích sự tò mò sâu sắc tới doanh nghiệp.
    làm bảng hiệu
    làm bảng hiệu alu
    làm bảng hiệu công ty
    làm biển hiệu công ty
    làm bảng hiệu công ty mica
    bảng hiệu công ty mica
    bảng hiệu công ty
    thi công bảng hiệu alu
    Bảng hiệu alu là một bảng hiệu quảng cáo sự dụng chất liệu chính là hợp kim mang tên đầy đủ là Aluminium. Chất liệu của alu chủ yếu là hợp kim nhôm vì vậy nên rất nhẹ và mang tính thẩm mĩ cao. kết cấu của bảng hiệu alu thường rất chắc chắn được gia công tỉ mỉ giúp nâng cao tuổi thọ của bảng quảng cáo có nhiều ưu đểm nổi bật nhu sau:
    Về mặt hình thức, bảng hiệu alu đảm bảo yêu cầu về màu sắc của sản phẩm, khách hàng có thể thoải mái lựa chọn hình dáng và kích thước phù hợp giúp tăng thêm sự hài hào và yêu cầu của khách hàng.
    Về thi công, bảng hiệu alu thi công hỗ trợ có thể rát dễ dàng,các thao ác của nhân viên được nhanh chóng thực hiện, tiếp kiệm chi phí thời gian cũng như chi phí cho khách hàng.Trong quá trình thi công khả năng củ alu là mềm và dẻo nên dễ dàng tạo ra được hình ảnh ấn tượng với người nhìn.
    QUẢNG CÁO ĐẠI PHÁT
    SĐT: 0935 79 00 28
    Website: quangcaodaiphathcm.com

    OdpowiedzUsuń
  55. Świetnie opisany, warto jest brać pod uwagę wszystkie czynniki.

    OdpowiedzUsuń
  56. Do mnie ten post Dąbrowskiej nie przemawia, widziałem wiele osób, które po tym traciło włosy i wyglądało jak żywe trupy

    OdpowiedzUsuń
  57. Bardzo interesujący temat. Myślę, że to odkrycie odegra bardzo ważną rolę w wielu dziedzinach.

    OdpowiedzUsuń
  58. Bardzo ciekawy i interesujący artykuł.

    OdpowiedzUsuń
  59. Trong bối cảnh nhà nhà, người người đang cố gắng chạy theo xu thế để tạo ra những chiếc bảng hiệu hiện đại với đèn đóm lung linh, sặc sỡ sắc màu cùng công nghệ hình ảnh kỉ thuật cao… dẫn đến sự bão hòa về ý tưởng, đồng thời tạo nên sự nhàm chán cho khách hàng thì lại có những người quay ngược thời gian để tìm về với những chiếc bảng hiệu gỗ chứa đầy hoài niệm của một thời đã xa.
    Đây có thể được xem như một “phát kiến” tuy cũ mà mới, mang lại cho giới thiết kế nhiều ý tưởng độc đáo để có thể cách tân những chiếc bảng hiệu gỗ trở nên phù hợp với thời đại nhưng vẫn giữ được vẻ đẹp cổ kính, mộc mạc đặc trưng của riêng mình. Ngày nay, bảng hiệu gỗ đã xuất hiện nhiều hơn và lại trở nên phổ biến sau một thời gian nhường chỗ cho những chiếc bảng quảng cáo hiện đại đời mới, do vậy, nhu cầu sỡ hữu một chiếc bảng hiệu gỗ của nhiều doanh nghiệp trở nên thiết thực hơn
    làm bảng hiệu
    làm biển hiệu
    làm bảng hiệu alu
    Ưu điểm của bảng hiệu gỗ
    - Độ bền cao: Như đã biết gỗ là chất liệu có khả năng chịu được nhiều tác động xấu của môi trường, do vậy khi đầu tư cho một chiếc bảng hiệu gỗ, bạn sẽ không phải lo nghĩ quá nhiều về việc “sau bao lâu thì thay bảng mới” vì thông thường, với những loại bảng gỗ đặt ngoài trời, tuổi thọ có thể dài hơn 10 năm còn khi đặt trong nước thì sau 5 năm mới phải trùng tu sửa chửa.
    - Mang vẻ đẹp cổ kính, mộc mạc và sang trọng: Đây chắc chắn là lý do vì sao sau nhiều năm, gỗ vẫn luôn là chất liệu được ưu ái cho những sản phẩm, công trình… mang tính nghệ thuật cao và với bảng hiệu gỗ cũng không phải là một ngoại lệ.
    - Tính thẩm mỹ cao: Khác với những chất liệu khác, bảng quảng cáo làm bằng gỗ thường sẽ dễ tạo được thiện cảm hơn với khách hàng, đặc biệt là khách hàng trong nước vì vẻ dân dã, gần gũi và sự ấm áp mà nó sỡ hữu. Điều này đóng vai trò khá quan trọng trong việc đưa thương hiệu đến gần hơn với khách hàng.
    ốp alu
    ốp tấm alu
    ốp alu giá rẻ
    mặt dựng alu

    QUẢNG CÁO ĐẠI PHÁT
    SĐT: 0935 79 00 28
    Website: thietkethicongdaiphat.com

    OdpowiedzUsuń
  60. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  61. Wonderful article. It's very useful. As a home tuition service provider, I really appreciate your post. Thanks for sharing this with us.I find a very good website for the Home Tuition, You can visit this site.

    OdpowiedzUsuń
  62. Ciekawy wpis. Czegoś takiego potrzeba w Internecie

    OdpowiedzUsuń
  63. JSTOR: Casinos | Casino and Sportsbook in Washington, D.C.
    The JSTOR 논산 출장안마 online 세종특별자치 출장마사지 casino in Washington D.C. 의정부 출장안마 features a wide selection of games including blackjack, roulette, craps and video 광양 출장안마 poker, 안산 출장안마

    OdpowiedzUsuń
  64. Świetnie. Oby więcej takich ludzi!

    OdpowiedzUsuń
  65. in uv
    in uv cuộn
    in uv phẳng
    Liên hệ với chúng tôi để được tư vấn báo giá in uv:
    🌐 Website: inuvdp.com
    🔗 Fanpage: facebook.com/Quangcaodinhphan
    🔗 Group: facebook.com/groups/quangcaovanoithat
    🏠 Địa chỉ VP: 234/3 Tô Ngọc Vân, P. Linh Đông, TP. Thủ Đức, TP. Hồ Chí Minh
    🏠 Địa chỉ Xưởng: 234/6 Tô Ngọc Vân, P. Linh Đông, TP. Thủ Đức, TP. Hồ Chí Minh
    ☎️ SĐT: 0947.85.0022

    OdpowiedzUsuń
  66. No powiem szczerze ciekawie ujęta tematyka. Z chęcią zapoznała bym się z całą serią tekstów o głodówkach.

    OdpowiedzUsuń
  67. Gratuluje profesorowi tak dużego osiągnięcia!

    OdpowiedzUsuń