wtorek, 30 kwietnia 2013

Nietolerancje pokarmowe a RZS

Pierwszy raz zwróciłam uwagę na nietolerancje pokarmowe dzięki dr Ewie Dąbrowskiej.
Okazuje się, że gdy stale spożywamy te same pokarmy, może rozwinąć się stan nadwrażliwości na te pokarmy  zwany nietolerancją pokarmową. 
Przypadki nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często, Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok.45% populacji

Sama stosuję często dietę dr Dąbrowskiej a później wracam na zdrowe żywienie. 
Problem jest jeden - np. w trakcie diety zabronione jest jedzenie wszelkich produktów zbożowych a na zdrowym żywieniu już można je jeść. Bez zrobienia testów nie będę wiedziała, czy wprowadzając jakieś produkty do diety, nie wprowadzam właśnie na powrót do organizmu alergenu. W ten sposób może nastąpić powrót lub nasilenie objawów.

Pani doktor zwróciła uwagę na to, że nietolerancje mogą powodować objawy chorobowe wywołujące różne choroby, również interesujące nas na tym blogu RZS.
Chodzi o to, że niestrawione do końca białka pokarmowe mogą przedostawać się przez nieszczelne jelita do krwi.  Tam pobudzają produkcję przeciwciał klasy IgG przeciw pokarmom, których organizm "nie lubi". W ten sposób powstają tzw. kompleksy immunologiczne (alergen+przeciwciało IgG), które mogą odkładać się w stawach czy innych narządach. Kompleksy immunologiczne są niszczone przez układ immunologiczny, a zwłaszcza leukocyty, co wyzwala mechanizm zapalny. Żeby wystąpiła tego typu reakcja musi być przyjęta znaczna ilość pokarmu, którego organizm nie toleruje. 
Wtedy dochodzi do autoagresji, czyli atakowania własnych tkanek np:

  • tarczycy (przy chorobie Hashimoto)
  • wątroby ( przy c autoagresyjnym zapaleniu wątroby)
  • stawów (przy reumatoidalnym zapaleniu stawów RZS)
  • mięśni i in.
Nie jest łatwo uświadomić sobie, że to twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku alergii pokarmowej, kiedy objawy często są widoczne natychmiast.
Te szkodliwe dla nas pokarmy można wykryć dzięki testom na nietolerancje pokarmowe.
Aby wykryć nietolerowane przez nasz organizm pokarmy możemy również stosować dietę rotacyjną , ale jest bardzo uciążliwa. Do nas należy decyzja czy chcemy pomęczyć się na diecie rotacyjnej czy dać zarobić firmie produkującej testy.

W każdym razie na pewno:

Wykluczenie z diety tych nietolerowanych przez nasz organizm pokarmów może stać się przełomowym momentem w leczeniu naszej choroby.

Myślę, że atakować chorobę trzeba z każdej strony :).

Najczęściej spotyka się nietolerancje pokarmowe na:

  • gluten
  • mleko
  • jajka

Np tu jest o testach:

fragment:

OBJAWY NIETOLERANCJI POKARMOWEJ

• obrzęk (zatrzymanie wody), widoczny przede wszystkim na stopach, nogach i dłoniach,
• ból głowy,
• migrena,
• nadmierna ruchliwość
• depresja,
• niepokój,
• ogólne zmęczenie,
• bóle mięśni,
• owrzodzenie jamy ustnej,
• wrzody żołądka
• wrzody dwunastnicy
• wymioty
• nudności
• reumatoidalne zapalenie stawów
• ból stawów
• wzdęcia
• choroba Crohna
• zaparcia
• zespół jelita drażliwego
• biegunki
• bezsenność


2 komentarze:

  1. choruję na rzs, ale jem jajka, nie często, ale jednak, cieszę się, że tu trafiłam, będę Cię odwiedzać, pozdrawiam Ula :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też popełniam nie raz i nie dwa grzeszki jedzeniowe, dobrze że zawsze później mogę się oczyścić dietą dr Dąbrowskiej lub głodówką.
    Witam , będzie miło mi gościć Ciebie częściej.:)

    OdpowiedzUsuń